Využívejte vaše schodiště denně


Znáte film „Přistání naslepo“ z roku 1998? Je to vydařený snímek, popisující atmosféru řídících letového provozu, kteří vykonávají velice náročné a stresující povolání. Aby svůj pracovní výkon dokonale zvládli, musí se nesmírně soustředit, a to není jen tak. V prostředí řídící věže si pak vypomáhají různými antistresovými pomůckami, a jednou z nich jsou malé házecí míčky, například míček na tenis, na golf nebo kriket. Pohazují si s nimi, aby se uklidnili a byli lépe připravení na to, co se odehrává na monitoru.

točité schody

Tímto vám chceme naznačit, že existují i další antistresové pomůcky, a jednou z nich je i schodiště. Budete-li mít doma nově zhotovené schodiště od profesionální firmy, bude vám samozřejmě k dispozici k přemísťování v rámci jednotlivých pater anebo k přenášení různých břemen, ovšem schody lze využít i jinak, neboť chůze po schodech je svým způsobem velmi svérázná a vyvolává v organismu jisté zajímavé jevy. Co se v těle odehrává, když chodíte po schodech?

chůze po schodech

Endorfiny – stačí vám jen několik kroků po schodech nahoru a dolů, aby se uvolnilo velké množství hormonů štěstí – endorfinů. Kdykoli se přistihnete, že máte mizernou náladu, a potřebujete „nakopnout“, neobracejte pozornost ke kávě nebo láhvi s alkoholem či k sladkostem a naopak si vyběhněte schody párkrát nahoru a dolů sem a tam, a třeba i se zátěží. Uvidíte, že za pár minut se vám doslova otočí pohled na svět.

Lymfa – chcete-li posílit imunitní systém a zlepšit trávení, měli byste zaměřit pozornost i na lymfatický systém a detoxikaci organismu, která úzce souvisí jak s trávením potravy, tak i s imunitním systémem. Proudící lymfa udržuje v těle v chodu proces zásobování buněk živinami a odvádění toxických zplodin a lymfu výborně rozproudíte vhodným pohybem. Schody jsou k tomu jako dělané, protože zaměstnají většinu svalových partií dolních končetin a ty nejvýrazněji rozpumpují srdce a lymfatický systém.