Nepotřebuje váš koberec důkladně vyčistit


Když k vám někdo přijde na návštěvu a vstoupí do místnosti obývacího pokoje, ložnice či pracovny, kde máte natažený koberec, je právě podlahová krytina obvykle tím prvním předmětem, který vás upoutá. Pokud je v místnosti neutřený prach na nábytku nebo na lustru, a nábytek není vyleštěný leštěnkou, toho si zpravidla ani nevšimnete, ale špínu a drobky na koberci rozhodně nepřehlédnete. Právě proto je důležité udržovat koberce v čistotě, jenže problém je v tom, že klasický vysavač na to stačit nebude. A proč vlastně není sáčkový vysavač pro čištění koberce dostačující?

dívka na koberci

Princip vysavače – vysavač nasává okolní vzduch a přiložíte-li jej k povrchu koberce, nastane tu podtlak, který z jeho vláken zvedá prachové částice a další nečistoty. Pokud je podtlak příliš slabý, mnoho prachu zůstane mezi vlákny, a naopak je-li podtlak příliš silný, má zas tendenci přisát se na koberec a zadusit přívod vzduchu. Podtlak musí být zkrátka „tak akorát“, jenže ten nikdy nestačí na vysátí všech nečistot, protože mnohé z nich nejsou suché, ale lepkavé.

koberce v předsíni

Prach není suchý – kdyby byl veškerý prach suchý, tedy za předpokladu nulové vlhkosti vzduchu (což by ale nikdo z nás nepřežil), vysavač by byl stoprocentně účinný, jenže většina prachu je nejen vlhká, ale obalená tukem – mastnotou rozptýlenou v ovzduší nebo naším mastným potem, nejčastěji z chodidel a ponožek. Mastný a vlhký pot je natolik dokonalé lepidlo, které přilne ke kobercovým vláknům, a odtud jej dostat vysavačem je prakticky nemožné. Musíte si na to vzít čisticí stroj, nejlépe kartáčovací systém Rotovac, který lepkavý prach rozmělní, rozpustí do tekutiny, a tu odsaje podtlakovým vysáváním. V podstatě musíte koberec vyprat, viz ceník čištění koberců, podobně jako vaše špinavé ponožky v pračce.

A když už jsme u těch ponožek, jedním z důkazů, že sáčkový vysavač neodsaje všechny nečistoty z koberce, je jeho odér, který připomíná týden nemyté bosé nohy. Tento zápach způsobují bakterie, které rozkládají pot, zašlapaný do koberce právě našimi chodidly.