Kde postavit dřevostavbu


Kde stavět dřevostavbu, aby se vám vyhýbaly problémy?

Vyhněte se záplavovým oblastem – v první řadě nestavte dům v záplavové oblasti, a když si uvědomíte, co dokázaly povodně v roce 1997, v roce 2002 a letos v roce 2024, mělo by vás to varovat před výběrem stavebního pozemku. Záplavové oblasti jsou velmi rizikové a zvláště pro dřevostavby, které mohou v důsledku povodní být natolik poškozené, že musí být strženy.

dům při povodních

Pořiďte si detektor úniku vody – nebezpečný pro dřevostavbu v Olomouci https://www.grimblok.cz/drevostavby je také únik vody v domě z vodovodního potrubí či armatur. Pořiďte si včas detektor úniku vody s vysílačem na mobilní telefon, který zajistí, že unikající vodu zastavíte včas, pokud opouštíte dům, a že dojde k minimálním škodám na stavební konstrukci.

Pozor na silný vítr – jestliže si postavíte dům na okraji lesa tak, že severozápadní vítr může některé stromy v jeho blízkosti silně naklánět, pak velmi riskujete, že při prudkém nárazovém větru nebo vichřici se některý strom na objekt zřítí. Dávejte pozor i na toto a namísto vzrostlých stromů mějte na zahradě jen zakrslé jehličnany. Postavte dům tam, kde vám nemůže silnější vítr nijak ublížit.

strom po vichřici

Stožáry vysokého napětí – je známo, že velmi vysoké napětí, například 110 tisíc Voltů, má neblahý vliv na lidskou psychiku, pokud se delší dobu zdržujete v jeho blízkosti. Váš dům by měl být postavený v patřičném odstupu od těchto elektrických vedení.

Sídliště naležato – rozhodnete-li se stavět dům na pozemku, který se nachází v těsném sousedství okolní zástavby, a kde se plánuje rozsáhlá výstavba, počítejte s tím, že budete žít v přelidněné aglomeraci. Bude to takové sídliště naplocho, takže tu budete postrádat soukromí a klid. Rozmyslete si dobře, kde začnete stavět, protože příliš mnoho lidí koncentrovaných na jednom místě nevěstí nic dobrého. Pro klidný život je vždy lepší malá obec, okraj malého města, ale tam, kde to není vysloveně hlava na hlavě.